top of page
  • Writer's pictureZuza Azur

AKO VNÍMAJÚ SLOVENSKO VO SVETE?

V tomto článku sa dozvieš 9 najčastejších otázok, ktoré mi vo svete kladú cudzinci o Slovensku. Za tie roky cestovania sa ma na cestách mimo Európy všetci pýtajú podobné otázky. Akonáhle zistia, že som zo Slovenska, vo väčšine prípadov prebieha podobný proces. Takisto závisí od krajiny, kde práve som. V Amerike sa ma Amíci pýtali dokola to isté, v Ázii majú otázky iné... to závisí od danej kultúry a spôsobu myslenia. Jediné, čo zatiaľ pár vyvolených vedelo bolo, že máme krásne ženy, že sme eastern Europe (?), film Hostel a že máme Prahu (close enough).... Tí traja cestovatelia, ktorí vedeli o Bratislave, klbúk dolu!



Tu je 9 najčastejších otázok, ktoré sa ma vo svete na to naše mini Slovensko všetci pýtajú:


1. Ste v Rusku?


Áno, najčastejšia otázka je to, či sme súčasťou Ruska. To pravdepodobne mnohý z vás aj tipovali. Keď odpovedám, že nie, tak veľa z nich si aj tak myslí, že susedíme s Ruskom tak ako Mongolsko či Kazachstán, alebo že sme malý nezávislý štát niekde vnútri Ruska. V Amerike sa ma na Rusko pýtal skoro každý, ostatní ani netušia, že sa nachádzame v Európe a asi polovica Ázie z mojej skúsenosti o Slovensku nikdy ani nepočula. Najhorší odhad zatiaľ bol, keď si jeden človek myslel, že sme Chile.


2. Máte svoj vlastný jazyk? Hovoríte Rusky?


Druhá najčastejšia otázka býva, či máme svoj vlastný jazyk. Keď sa dozvedia, že sme v strede Európy, nasleduje otázka, či hovoríme rusky. Respektíve, akým jazykom hovoríme. Toto je otázka, ktorá ich skutočne zaujíma. Keď vysvetlím, že máme svoj vlastný jazyk a že je súčasťou slavic languages, sú ohúrení, keď zistia, že tak trošičku rozumieme Poliakom, Rusom a krásne Čechom bez toho, aby sme sa to museli učiť.


3. Is it Czechoslovakia?


Veľa ľudí si stále myslí, že sme Československo. O našej politickej situácii sa moc vo svete neučí, veď prečo aj. Preto o Slovensku veľa ľudí nepočulo. Keď ale poviem Czechoslovakia, hneď sa na to chytí viac ľudí. Potom nasleduje zdĺhavé vysvetľovanie tým, ktorých to zaujíma, že sme sa už viac ako pred 25. rokmi rozdelili. Opäť, hlavne v Usa a na Hawaii ľudia nevedeli, že sme už dávno 2 nezávislé štáty. Inde vo svete poznajú oveľa viac Čechy a Prahu ako Slovensko, čo aj dáva zmysel, keďže sú viac turistický ako my.


4. Máte more?


Kedže väčšina ľudí netuší, kde sa nachádzame, padajú rôzne otázky. Celkom častá z nich je, či máme more. Aspoň sa toho so mnou čo to o našej rodnej zemi naučia...


5. Máte 4 ročné obdobia? Máte sneh?


Toto bola častá otázka z obdobia, keď som žila na Hawaii. Keďže tam sa striedajú len dve ročné obdobia - teplo (zima) a ešte teplejšie (leto), okamžite padá otázka, či sme z časti planéty, kde sú 4 ročné obdobia. Sneh a jeseň, keď padajú listy ich fascinuje a tak nám to dokonca aj závidia!? V Indonézii, Sri Lanke a Ázii sa pýtali na to isté, keďže nemajú sneh, chcú vedieť, aké to je, koľko ho doma mávame a či sa naozaj dajú stavať snehuliaky.


6. Máte demokraciu?


Keďže mladšia generácia o Slovensku nepočula a staršia si myslí, že sme komunistické Československo, základné otázky tohto typu nie sú žiadným prekvapením. Či máme demokraciu, prezidenta, alebo sme k niekomu pridružený sú na jedálničku celkom často.


7. Ste Slovinsko?


Zaujímavé, že o Slovinsku vedia viac ako o Slovensku. Myslia si, že je to to isté a veľa z nich si neuvedomuje, že sú to dve krajiny s podobným názvom. Takisto si niektorí myslia, že sme Srbsko, Chorvátsko (tá otázka či máme more) alebo celkovo na Jadrane.


8. Áááá Prague! Good party! Crazy!


Keď sa bavím s niekým, kto absolútne nemá tušenie, kde Slovensko je, tak hovorím, že som z Česka. Na to viac ľudí zaberá. Alebo poviem rovno Czechoslovakia. Ak má konverzácia zmysel, vysvetlím, ako to skutočne je, ak dotyčný záujem nemá, nechám to tak, nech si zbytočne nevypľujem dušu pri vysvetľovaní niekomu, kto len chcel nadhodiť small talk.


9. Euro.


Kde sa nachádzame, akým jazykom hovoríme a tretia otázka hneď za tým nasleduje, akú máme menu. Keď odpoviem euro, vyzerá to tak, že veľa ľuďom stúpneme v očiach. Uvedomia si, že sme súčasťou Európskej únie (nech to už znamená čokoľvek), takže nie sme žiadny komunisti ani chudobná východná krajinka niekde pri Černobyle.



Nemôžme obviňovať nikoho z toho, že o nás stále toľko ľudí nevie. Stretla som už pár mladých dobrodruhov, ktorí to u nás dokonca precestovali a Bratislava sa im páčila viac ako Praha. Tí, ktorí nevedia, sa radi naučia niečo nové a úprimne sa zaujímajú, keď zistia, že je tu krajina, o ktorej nevedeli. Sú hotoví z toho, keď opisujem, aké krásne zložité jedlo máme, koľko hradov a zámkov, jazier, keď googlim obrázky Tatier či Banskej Štiavnice.... A možno sa tak inšpirujú na cesty nie len po Európe, ale aj po tom našom mini Slovensku.


Dajte mi vedieť, čo sa vás najčastejšie na vašich cestách pýtajú!

171 views0 comments
instagram-logo.png
NAJNOVŠIE ČLÁNKY
bottom of page