top of page
  • Writer's pictureZuza Azur

HAVAJSKÉ OSTROVY - ktorý si vybrať a aký je medzi nimi rozdiel. Kompletné info

Havajské ostrovy tvorí 8 hlavných ostrovov, z ktorých každý je iný a každý ponúka niečo odišné. Ktorý z nich je zakázaný a ktorý vybombardovaný? Vedel si, že Havaj je najizolovanejšie miesto na Zemi? Na jednom ostrove zažiješ najväčšie aktívne volkáno na svete a tečúcu lávu, ktorú môžeš pozorovať z tesnej blízkosti, na druhom sneh alebo kolóniu ľudí s leprou, ktorá je tu už 150 rokov, na ďalšom bambusové pralesy krížiace sa s guavovou džungľou, vodopády, ktoré merajú niekoľko desiatok metrov ukryté pred davmi turistov ale aj veľa džentlmen klubov plných Aziatok, pulzujúce Honolulu a jeho legendárne Stairway to Heaven, ananásové, kávové či cukrové plantáže, dokonalé pláže a vlny na surfovanie či malé kľudné tropické dedinky, z ktorých sa ti nebude chcieť odísť...



Takže ktorý z ostrovov si vybrať? Ak má človek obmedzený čas, napr. 10/14 dní dovolenky, je dôležité vybrať si a zorganizovať veci tak, aby si videl presne to, prečo si sem prišiel.

Havajské ostrovy tvorí reťazec desiatok ostrovov, z ktorých je 8 najznámejších a 7 obývaných. V tomto článku sa dozvieš zhrnutie každého z obývaných ostrovov - Oahu, Maui, Lanai, Molokai, Big Island, Kauai, Niihau


OAHU


Začneme s najznámejším ostrovom Oahu. Je najviac turistický, komerčný a najviac busy. Ak chceš zažiť poriadnu luxusnú dovolenku, night life, plné pláže ľudí, drahé hotely a shopping, si na správnom mieste. Ak si niekedy videl film z Havaja, pravdepodobne sa odohrával na Oahu. Hlavné mesto je Honolulu, ktoré nie je nijak extrémne veľké, centrum sa dá krásne prejsť pešo, je tu čínska štvrť a samozrejme snáď najznámejšia pláž na svete WAIKIKI. Táto pláž je akoby priamo v meste, hotely sú postavené tesne vedľa seba rovno na pláži, je to tak trošku stiesňujúci pocit prechádzať sa tu, pretože okrem toho, že sa na teba valia budovy a hluk áut z cesty za nimi, je tu aj milión ľudí a v sezóne si ani nemáš kam dať svoju skromnú dečku....


Na druhej strane tá modrá priezračná voda je tu neodolateľná, môžeš sa tu naučiť surfovať a odfotiť sa pred známym ružovým hotelom. Máš tu výhľad priamo na Diamond head, čo je jedno z vulkanických pohorí na ostrove, ktoré si určite musíš vyjsť - je to jedno z tých ľahších trailov, v podstate sa dá vyjsť autom až do "vnútra" volkánu, tu zaparkovať a vyjsť len pár metrov úplne na vrchol. Oproti KOKO trailu je to úplna hračka.


koko trail, honolulu, oahu, hawaii
Výhľad z Koko trailu

Kapitola sama o sebe je legendárny Stairway to heaven. Vďaka instagramu si už určite videl neskutočné fotky z tohto zakázaného miesta. Napriek tomu, že je to zakázané, dajú sa nájsť spôsoby, ako sa sem dostať a musí to byť zážitok na celý život.


Na ostrove sú len 4 kempy, z toho 2 celkom blízko vedľa seba na severe a jeden na západe ostrova.


Asi hodinu od Honolulu je vojenská základňa Pearl Harbor, čo je výlet tak na pol dňa. Ak chceš postíhať všetky tieto klasiky v okolí Honolulu, ale máš obmedzený čas, môžeš to urobiť aj takto: Koko trail - odporúčam ráno, keď ešte nie je tak teplo, je to celkom náročné, ale stojí to za to. Máš výhľad na Honolulu a nekonečný oceán. Ideš stále kolmo do kopca po starých kolajniciach, odtiaľ na Diamond head a poobede na Pearl Harbor.


Ďalšie veci, čo stoja za to vidieť na Oahu:


North Shore - toto už je taká trošku klasickejšia Hawaii (v rámci možností turistického ostrova) Tu sa každoročne dejú svetové súťaže v surfovaní ako napr. Billabong Pipeline, je tu už viac laid-back atmosféra malého mestečka, a všade po pobreží krásne pláže. Najkrajším mestečkom je Haleiwa, kde sa tá Hawaii ešte dá cítiť. V strede ostrova sú plantáže DOLE, ktorých ananásové plechovky predávajú aj u nás v Tescu. Na západe ostrova stojí za návštevu Kualoa ranč, kde sa natáčali filmy ako Jurský Park, Godzila, Pearl Harbor, seriál Lost či nový Jumanji. Majú tu viac atrakcii, takže odporúčam booknuť aspoň deň dopredu. Ďalej Polynézske kultúrne centrum, kde by sa oplatilo stráviť celý deň. Je to obrovské a sú tu predstavenia a ukážky všetkých pacifických národov ako Samoa, Tonga, Tahity, Eastern Islands...


kualoa ranch, oahu, hawaii
Kualoa Ranch

Na juhu ostrova nesmieš premeškať The Byodo-In Temple - budhistický chrám v horách, ku ktorému vedie ďalšia epická cesta. Dole pod tým v mestečku Kaneohe je Ho'omaluhia Botanical Garden, za tým biela pekná pláž Lanikai. Smerom ďalej pláž so šialenými vlnami Waimanalo Beach, pod tým maják Makapu‘u Point Lighthouse Trail a odtiaľ smerom na západ vraj najkrajšia pláž na ostrove Hanauma Bay Nature Preserve. Platí sa tu vstup, myslím že to bolo $15 pre dvoch a je to veľmi pekná zátoka s priezračnou vodou, kde sa dá perfektne snorklovať a pozorovať farebné tropické ryby.


Kompletné detailné info o tom, čo všetko vidieť na Oahu nájdeš tu https://www.undercoverislander.com/post/2017/03/28/kompletný-sprievodca-okolo-oahu


Fotogalériu, ktorá ťa inšpiruje, nájdeš tu https://www.undercoverislander.com/post/2017/03/14/25-najlepších-fotiek-z-oahu


MAUI


Maui je taký zlatý stred. Mix všetkých ostrovov dokopy. Je tu trošku turizmu, trošku hotelov, no stále si zachováva svoju tropickosť a nedotknutú prírodu. Kedže sa turisti a dovolenkári zdržujú prevažne v rezortoch a dajú max. jeden deň na Hanu, je tu stále veľa miest, ktoré nie sú vôbec busy a napr. vodopády v džungli, v ktorých sa budeš kúpať úplne sám. U mňa je Maui najobľúbenejší zo všetkých, žila som tu rok a pol a mám ho detailne preskúmaný. Pre mňa je to raj na Zemi, pre niektorých len ďalšia dovolenková destinácia.


Na Maui musíš jednoznačne navštíviť Hanu. Je to jeden z najkrajších zážitkov na celom ostrove. Je to juhovýchodná časť ostrova, ktorá je známa vodopádmi snáď na každom kroku, tropickou zelenou džungľou a miestami ako TWIN FALLS, RED SAND BEACH, BLACK SAND BEACH, mestečko HANA, bambusový les, PIPIWAI TRAIL, ktorý je za mňa úplne TOP, RAINBOW TREES, 7 SACRED POOLS, pri ktorých je kemp, v ktorom VŽDY prespím - namiesto poplatku za vstup si ešte v meste kúp kartu do Haleakala parku, ktorú budeš potrebovať aj na vrchol Haleakali a ušetrí ti to pár dukátov.


Hanu ja osobne dávam tak na jednu/dve noci, ovšem pokiaľ más obmedzený čas, dá sa to dať za deň. Musíš vyraziť skoro ráno ešte na svitaní, v autopožičovni ťa budú strašiť s tým, že cesta na juh je ťažko prejazdná/nebezpečná(?), a že sa máš z juhu vrátiť naspäť cestou, ktorou si prišiel. Pravda je taká, že južná cesta je na pár úsekoch štrkovitá a oni si nechcú zničiť autá. Je to skokrát kratšie ako vracať sa všetkými tými zákrutami zas naspäť. Vďaka serpentínom a všadeprítomným vodopádom, ktoré sú aj priamo pri ceste a kvapkajú ti na auto, sa celá táto cesta propaguje ako I SURVIVED THE ROAD TO HANA, čo si môžeš kúpiť tričko alebo tašku.


Výstup na Haleakalu - odporúčam východ slnka. Ak sa ti nechce vstávať, krásny je aj západ, ale ten pocit, ako stúpa slnko nad mraky, je naopísateľný. Haleakala je vyhasnutá sopka v strede ostrova. Jej vrchol sa nachádza nad oblakmi, preto pozorovanie východu/západu slnka sa stalo veľmi populárne. V noci je tu vďaka tomu okolo nuly a dokonca sneh a mráz. Preto ak ideš na východ slnka, zober si deku, ponožky a bundu, pretože to vonku ešte za tmy nevydržiš. Naopak cez deň, keď je slnko vysoko, si zober šiltovku a opaľovací krém, pretože ťa to tu rýchlo spáli. Môžeš tu stráviť celý deň výletovaním uprostred krátera a zaručujem ti, že sa budeš cítiť ako na Marse. Tento trip si bookni aspoň niekoľko dní dopredu, aby sa ti ušlo parkovacie miesto na vrchole.


Haleakala, Maui, Hawaii, Volcano
V krátery Haleakaly

Molokiny - Molokiny je ostrovček neďaleko pobrežia, kam sa oplatí zabookovať poldenný výlet loďou, je známy tým, že sa okolo neho snorkluje alebo scubadiving-uje a neďaleko vidíš pod vodou plno korytnačiek, ktoré sú tu všade. Navyše počas velerybej sezóny máš 100% šancu vidieť veleryby v krásnej blízkosti. Ak na Molokiny ísť snorklovať nechceš, dá sa booknuť samostatný Whale Watching, kde ťa na lodi zoberú za velerybami.


Extra Tip - ak si na Hawaii počas sezóny velerýb, stačí, keď sa na pobreží čľapkáš a ponoríš si hlavu pod vodu. Pod hladinou sa totiž prenáša zvuk a ty krásne počuješ zvuky velerýb, aj keď sú dosť ďaleko. Navyše ich takmer každý deň vidieť z pobrežia a až neuveriteľne gýčový, dychvyrážajúci pohľad je pozorovať ich počas sunsetu, keď okolo nich skáču delfíny (čo sa stáva celkom často).



Kihei, Lahaina, Paia, Kahului - to sú mest(ečk)á na Maui. Kahului je hlavné mesto, v ktorom nič moc na videnie nie je. Najzaujímavejšia je asi časť Wailuku, ktorá na mňa pôsobila artisticky, sú tu staré music shopy s platňami, sekáče, coffee shopy a celkovo taký hippie vibe. Wailuku je ale okrem tohto známe aj svojimi Gentlemans clubmy s Aziatkami podobne ako Honolulu. Vedľa toho je krásne mystické Iao valley, ktoré sa dá preskúmať aj poza dovolenú hranicu, ale pokiaľ nemáš čas a tú potrebu, tak výhľad z dola ti bude celkom stačiť. Paia je mestečko na severnom pobreží, častu tu na pláži fúka silný vietor, no voda je priezračná. Mestečko ja osobne milujem, je malinké, no má krásnu dušu. Veľmi artistické, plno mladých ľudí, obchodíky plné ručne robených šperkov z perál a mušlí, milé kaviarne, kde nájdeš zdravé acai misky či ich klasické poké. Lahaina je veľmi podobná Paii, nachádza sa na západe ostrova, tiež artistická, ale príde mi trošičku viac posh. V okolí je dosť drahých rezortov a tým pádom aj viac turistov. Všade sú art galérie s dielami na predaj, v strede mesta máš prekrásny starý Banyan Tree a reštauráciu, ktorú vlastní Mick Fleetwood z Fleetwood Mac. V Kaanapali za Lahainou nájdeš populárnu skalu, z ktorej sa skáče do vody Black Rock Cliff. Kihei je mestečko, v ktorom som žila a kde sa zakaždým vraciam. Je to moja srdcovka a domov, ktorý som nikde inde nenašla. Najznámejšie pláže sú Kamaole sand beach 1,2,3, alebo ako ich volajú domáci Kam 1, Kam 2 a Kam 3. Korytnačky chodia denne celkom blízko k brehu, voda je čistá, dá sa tu denne potápať, snorklovať, surofvať, kayakovať, paddle boardovať... Za mestom je populárna Big Beach so šialenými vlnami, kde nejeden lokál kôli nim skončil na vozíku. Ak chceš trošku vzrúša, úplne na pravo na Big Beach prelez skaly a dostaneš sa na Little Beach, čo je nuda pláž. Každú nedeľu sa tu dejú celý deň párty, ľudia hrajú na drumy, tancujú s ohňom, hrajú bedminton a niekedy sa môže stať, že ten človek, čo hrá na drumy bude Steve Tyler z kapely Aerosmith.



KAHOOLAWE


Je to najmenší a jediný neobývaný z 8 ostrovov, nachádza sa 11km od Maui. Tento ostrov slúžil počas 2.svetovej vojny ako cvičisko a bol vybombardovaný, keď tu vojaci trénovali pokusné výbuchy. Vždy bol veľmi riedko osídlený, len niekoľko stoviek obyvateľov. V roku 1830 tu bola zriadená trestanecká kolónia. V dnešnej dobe je stále prázdny, ovšem môžeš sa prihlásiť ako volunteer hľadania mín a vyčistiť tak ostrov od ne/vybuchnutých bômb.


Fotografie z východu slnka na Haleakale a celodenný trek do stredu kráteru nájdeš tu https://www.undercoverislander.com/post/2017/02/27/havajský-denník-05-cesta-na-jeden-z-najvyšších-vrcholov-sveta-fotogaléria


Fotografie a info čo všetko vidieť počas krásneho Pipiwai Trail nájdeš tu https://www.undercoverislander.com/post/2017/03/01/havajský-denník-06-fotogaléria-z-predchádzajúcich-týždňov-na-maui


LANAI

lanai, hawaii, abandoned places
Opustený rezort na pláži na Lanai

Lanai je druhý najmenší (obývaný) hneď po Niihau (ten je však zakázaný), a má len 3100 obyvateľov. Ak chceš zažiť skutočne luxusnú privátnu dovolenku, Lanai je tým správnym miestom. Nie sú tu skoro žiadny turisti a žiadne lacné ubytovania typu airbnb. Namiesto toho je tu pár skutočne luxusných hotelov a miest, kde zažiješ dokonalý relax, ticho a súkromie. Ja som tu bola na víkend a to mi úplne stačilo. Myslím si, že aj jeden deň by stačil na spoznanie ostrova. Autom ho prejdeš za pár hodín, v strede sa nachádza maličké hlavné mesto, kde sa môžeš najesť, kúpiť si vodu alebo kávu. Viac možností totiž mať nebudeš. Najzaujímavejšií na ostrove bol pre mňa opustený rezort na pláži, kde sme celý víkend kempovali. Bol v ťažko dostupnej oblasti, na ktorú budeš potrebovať 4x4 a ktorá nie je nijak označená, takže ak ho budeš chcieť nájsť, budeš sa musieť popýtať lokálcov. Fotky nájdeš v linku nižšie. Nedaleko rezortu je pri pobreží stroskotaná loď, pri ktorej sme videli korytnačky a na ktorú sa dalo vyliezť (neodporúčam). V strede ostrova sa nachádza posvätné Keahiakawelo - Garden of the Gods. Je to fakt maličké, ale je to pekný výlet a odreagovanie od "busy" ostrovov Oahu a Maui. Myslím, že fotky z Lanai by mal vidieť každý dobrodruh, hlavne tú cestu korytom, keď ti ide naproti ďalšie 4x4 :)


https://www.undercoverislander.com/post/2017/06/10/havajský-ostrov-lanai-noc-v-opustenom-rezorte-naháňanie-velerýb-na-člne-či-lezenie-po-s


MOLOKAI

molokai, hawaii, helicopter tour
900m vodopád, ktorý uvidíš len počas Helicopter tour

Ostrov Molokai mal pre mňa veľmi zaujímavú atmosféru. Pobodne ako Lanai je maličký a skoro vôbec nie je turistický. Pokiaľ máš nejaký ten deň navyše, Molokai je ostrov, ktorý by som na otočku odporučila. Lokálci sú tu veľmi patriotský, držia si svoj dialekt, udržujú havajské tradície a sú strašne milí. V roku 1866 tu bola vytvorená kolónia ľudí s leprou/leprosy colony v Kalaupapa Peninsula, kde ešte dodnes stále žije niekoľko ľudí. Žijú oddelení od zvyšku ostrova v údolí, kde sa dá zaplatiť tour a zobere ťa tam sprievodca na koni či mulici. Molokai má najvyššie útesy nad oceánom na svete, nádhernú nedotknutú prírodu, veľmi kľudnú atmosféru, palmové polia a dlhé pláže pozdĺž jedinej cesty okolo ostrova. Práve kôli týmto seacliffom a 900m vodopádu Oloʻupena Fall, ktorý po ňom tečie, absolútne odporúčam helicopter tour! Ten si zaplať ešte na Maui, a v cene balíčku si môžeš vybrať west side Maui, uvidíš neskutočné Wall of Tears, ktoré je dostupné len helikoptérou + východnú časť Molokai, kde budeš letieť práve ponad tieto útesy. Je to zážitok na celý život. To najkrajšie na ostrove je definitívne Halawa Valley, kde sa budeš cítiť ako v Avatarovi. Toto miesto má neskutočnú mystickú atmosféru, z ktorej sa mi chcelo až plakať. Priamo tu v údolí sme cez noc kempovali, v noci sa dívali a zaspávali pod nekonečnou hviezdnou oblohou a ráno sa prebudili s pohľadom na vodopád rovno pred nami. A že tá obloha je na Hawaii výnimočná. Už som spomenula, že ostrovy sú najizolovanejším miestom na planéte. Najväčšie mesto je Honolulu, ktoré je od všetkých ostatných ostrovov ďaleko a tak jediné svetlo, ktoré ťa v noci bude rušiť, bude tak akurát tvoj vlastný mobil. Takže keď ležíš na zemi a dívaš sa na oblohu, máš pocit, akoby si bol priamo vo vesmíre.


NIIHAU

Highest sea cliffs in the world, Molokai

Je to najmenší obývaný ostrov s počtom obyvateľov 170. Obývajú ho takmer výhradne čistokrvný Havajci a počet obyvateľov nikdy neprevýšil počet 350 osôb. Od roku 1863 patrí do súkromného vlastníctva, majitelia ostrova v roku 1915 vydali zákaz vstupu cuzích osôb, aby uchovali tradičný zpôsob života. V dôsledku izolácie nie sú na ostrove dodnes autá, televízory, zbrane, nepredává sa alkohol, nie je tu ani meter spevnenej cesty, elektrika se získává jedine zo Slnka a nie je tu lekár ani policajti. Od roku 1987 je dovoleno malým skupinám turistov dopravit sa na ostrov helikoptérou z Kauai pod podmienkou, že sa do večera vrátia, že nebudú používať foťáky, mobily apod. a že se nepokúsia kontaktovať ostrovany.


KAUAI


Kauai je najstarší zo všetkých ostrovov a jediný, kde som ešte nebola, nechávam si ho ako čerešničku na torte. Takže čo tu o ňom môžem napísať je len toľko, čo som počula alebo si zistila na internete. Podľa môjho názoru je zo všetkých najkrajší, najzelenejší, najtropickejší, najzaujímavejší.... dokonca by som povedala, že je zaujímavejší ako Maui - možno preto som tu ešte nebola, pretože som nechcela zhodiť Maui z trónu.


Stačí, keď si naťukáš do googlu Kauai a okamžite pochopíš, že je iný ako ostatné ostrovy. Najznámejší je Waimea Canyon a Napali coast, ktorý ponúka mnoho naturálnych trekov a môžeš si vybrať obtiažnosť podľa vlastnej fyzičky.


Západná strana ostrova patrí neskutočnému Waimea Canyon, čo sa inak nazýva aj Grand Canyon of the Pacific a je to miesto, kôli ktorému sa sem na Kauai jazdí.


Všetky havajské ostrovy majú veľmi silnú mystickú energiu, a podľa legendy je práve Kauai spirituálnym vortexom, nachádza sa tu miesto - Anahola, cez ktoré všetky duše vstupujú na svet.


Podobne ako na Oahu Kualoa Ranch, nachádza sa tu ranč Kipu Ranch Adventure s takou scenériou, že sa tam natáčal napr. Jurský Park. Tu si môžte požičať štvorkolky a sami si ranč preskúmať.


Práve kôli Napali coastu a Waimea Canyon by som na 1000% odporúčala Helicopter Tour a jazdu loďou okolo ostrova, pretože nie všetky vodopády a zaujímavé miesta sú dostupné z trekov. Z loďe uvidíš plno skrytých pláží, výbežkov, vodopádov, do toho veleryby, delfíny, pridaj k tomu sunsent nad oceánom a sme zas pri tom rozprávkovo krásnom, Hawaii - klišé, z ktoré sa ti bude chcieť plakať.


BIG ISLAND/HAWAII


Najväčší a najmaldší zo všetkých ostrovov. Podľa tohto ostrova dostali všetky názov Hawaii. Toto je miesto, kde stále chŕli živá láva a môžeš k nej ísť tak blízko, ako ti to tvoj pud sebazáchovy dovolí. Nachádza sa tu sopečné pohorie Mauna Kea, ktorá keď sa meria od svojho základu pod oceánom, je najvyššou horou na svete. Je vyššia ako Mount Everest, pretože ten má základ nad morom.


Všetky havajské ostrovy sú sopečného pôvodu, no tento ostrov vznikol erupciou 5 sopiek, z ktorých 3 sú stále aktívne. Práve Kilauea na juhu ostrova je tá, ktorá lávou zničila už niekoľko obydlí a posledných rokoch narobila na ostrove veľa škody. Nachádza sa tu najväčšie aktívne volkáno na svete, ktoré sa dá krásne pozorovať z blízka. Odporúčam v noci, tie odtiene červenej ako tancujú v tme je až mrazivo fascinujúce. V blízkosti tohto volkána bol kemp, takže v noci sa sem dá ľahko dostať. Takisto odporúčam navštíviť miesto, kam láva tečie do oceánu a formuje novú pevninu. Keď sa popýtaš všadeprítomných rangerov, oni ti poradia, kam ísť. Bolo to na juhu ostrova dole okolo Kilauea, ale už si nespomínam kde presne. V týchto miestach sú obrovské vyschnuté lávové polia, v ktorých v diaľke niekedy môžeš zbadať na zemi dym. Ak chceš vidieť lávu naživo ako ti tečie okolo nôh, choď za tým dymom, pretože to sa parí z lávy. Samozrejme buď opatrný a dávaj si pozor kam stúpaš, pretože láva je čierna a nevidno, ktorá je stará zaschnutá a ktorá aktívna. Zbadáš to až celkom blízko, keď popod čiernu uvidíš červenú a zasiahne ťa poriadne teplo. Najlepšie je sa pýtať rangerov, pretože takéto miesta nie sú nijak oficiálne označené kôli bezpečnosti. My sme sa boli pozreť na juhu tam, kde tečie láva do oceánu a hneď za tým boli lávové polia. Tak sme šli po nich logicky do kopca asi 45min smerom, odkiaľ tečie láva, a našli sme. Neboli sme tu sami, už tam stál jeden ranger a pár ďalších zvedavcov. Toto bola vec, kôli ktorej som sem prišla a bez tohto zážitku by som neodišla.



Ostrov sa rozdeľuje na dve časti - Hilo a Kona. Sú tu okrem sopiek aj krásne zelené údolia, jedno z nich je WAIPI’O VALLEY na severe ostrova. Najväčšie mestá sú Kailua Kona a Hilo, okrem toho je tu plno malých čarovných dediniek, kde stojí za to sa na chvíľu zastaviť, dať si lokálne kafíčko vypestované na plantážach a poďakovať za to, že môžeš byť na mieste, kde sa práve nachádzaš.



Podrobnejšie info a fotky lávy, volkána, ale aj tých dediniek, hlavného mesta, pláží a tropických canyonov nájdeš tu

https://www.undercoverislander.com/post/2018/06/28/fotogaléria-tečúca-láva-vybuchujúci-vulkán-a-najvyššia-hora-na-svete-to-všetko-na-jednom


Ďalšie články z Hawaii


https://www.undercoverislander.com/post/top-5-skrytých-vodopádov-na-maui-hawaii-ktoré-ti-vyrazia-dych-1


https://www.undercoverislander.com/post/2018/01/28/6-spôsobov-akými-ti-hawaii-navždy-zruinuje-život


https://www.undercoverislander.com/post/2015/07/29/26-neznámych-vecí-o-hawaii

707 views0 comments

Recent Posts

See All
instagram-logo.png
NAJNOVŠIE ČLÁNKY
bottom of page